Topmenu Bovenin

Cake

Eenvoudige cake
(voor een cakevorm met een inhoud van 1 liter)

benodigdheden:

  • 100 gr zachte boter
  • 150 gram basterd suiker
  • l zakje vanillesuiker of geraspte schil van een halve citroen
  • 2 eieren
  • 250 gram tarwe- of speltbloem van de molen
  • 4 theelepels bakpoeder
  • mespunt zout
  • l 1/2 a 2 dl melk



bereiding:

Roer in een kom de boter tot room. Voeg de suiker en de vanillesuiker of de geraspte citroenschil toe en roer dit mengsel tot het zeer luchtig is (min. 10 minuten). Voeg dan één voor één de eieren toe. Roer telkens na het toevoegen van een ei tot de massa gelijkmatig luchtig is. Zeef de bloem met de bakpoeder boven de kom. Voeg het zout toe. Meng alles vlug door elkaar, zodat het deeg zo weinig mogelijk aan luchtigheid verliest en in stukken van de lepel valt. Is het deeg te stijf, voeg dan 2 à 3 eetlepels melk toe. Beboter een cakevorm en bestrooi hem met bloem. Schud het overtollige bloem eruit. Vul de vorm gelijkmatig met het deeg. Druk het in de hoeken aan. Zet de vorm op het rooster in het midden of iets lager in de voorverwarmde oven (150 tot 175 graden of gasovenstand 2). Bak de cake in l tot l 1/4 uur gaar en lichtbruin. Neem de cake uit de oven, keer hem na 5 minuten op het taartrooster en laat hem uitdampen. Zet de vorm er weer overheen en laat het geheel afkoelen. De cake blijft dan vochtiger.