Topmenu Bovenin

Boterkoek, een klassieker om mee te varieren

Makkelijk te maken en altijd lekker: boterkoek! Hier een klassiek recept, en wat tips om te varieren.

Wat heb je nodig?

225 gram boter

250 gram bloem

200gram basterdsuiker

1 ei

snufje zout

2 eetlepels melk

De boterkoek maken

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de boter in kleine stukjes en voeg die bij de bloem in een kom. Klop het ei los en doe de helft daarvan met de basterdsuiker en het zout bij de bloem en de boter in de kom. Kneed het tot een soepele bal. Beboter een springvorm (ik leg altijd een stuk bakpapier op de bodem, klem dan de ring eroverheen en beboter dan de rand van de springvorm) en druk het deeg in de vorm. De bovenkant strijk je met de bolle kant van een lepel glad met de melk. Trek dan met een vork ruitjes over de bovenkant, giet de andere helft van het ei eroverheen en verdeel dat eroverheen.

Bak de boterkoek in 20-25 minuten in het midden van de oven.

Laat de boterkoek echt helemaal afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Variatie

Walnoot-boterkoek: voeg klaine stukjes walnoot toe aan het deeg.

Gemberkoek: Gebruik 200 ipv 225 gram boter, voeg 3 eetlepels gembersiroop in plaats van het halve ei in het deeg, en voeg 5 gesnipperde bolletjes gember toe.

In plaats van bloem kun je de boterkoek ook maken met volkorenmeel.

boterkoek