Naan: heerlijk Indiaas platbrood
Naan is een plat brood dat je kunt eten bij bijvoorbeeld een (Indiase) curry. Maar ook bij andere gerechten of dips smaakt het erg lekker. Naan is heel makkelijk zelf te maken.
Wat heb je nodig?
- 125 ml lauwwarm water
- 5 gram gedroogde gist
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1/2 eetlepel bakpoeder
- 1/2 eetlepel zout
- 300-400 gram bloem
- 150 gram yoghurt
- 25 gram olie, plus wat olie voor in de koekenpan
Hoe maak je het?
Los de gist op in het wter, samen met 1 eetlepel basterdsuiker. Laat het een kwartiertje staan totdat het een beetje schuimt.
Meng in een grote kom de bloem, het zout, de bakpoeder en de rest van de suiker door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en roer er de yoghurt, de olie en het gistmengsel doorheen.
Kneed het met je handen of in de keukenmachine tot een soepel deeg. Als het te nat is, voeg er dan nog extra bloem doorheen, als het te droog is, doe er dan nog een klein beetje warm water bij. Kneed het in 10 minuten tot een soepele, elastische bal. Laat het deeg in een afgedekte kom een uur rijzen. Het deeg moet dan ongeveer in volume zijn verdubbeld.
Verdeel het deeg dan in 6 balletjes en vorm die met de hand in een platte (een halve cm dik) druppelvorm van 20 x 12 cm.
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de broodjes 3-4 minuten aan iedere kant.
Heb je teveel? Dan kun je de broodjes heel gemakkelijk in een magnetron opwarmen!
Welk meel?
Probeer het eerst uit met gewoon tarwebloem. Maar ze zijn ook lekker met een mix van bloem en volkorenmeel, of met speltmeel!