Topmenu Bovenin

Vlaai

Recept voor vlaaideeg:

Ingrediƫnten:

  • 250 gram bloem
  • 15 gram gist
  • 20 gram margarine
  • 20 gram suiker
  • ca. 1 deciliter lauwwarme melk

Bereiding:

Maak de gist aan met een klein beetje van de lauwe melk. Maak van alle ingredienten een deeg en kneed het goed door. Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen. Als het deeg goed is uitgerezen, kneed het deeg dan opnieuw en rol het uit ter grootte van de bakplaat (vlaplaat). Beboter de plaat en leg het deeg erop. Het deeg moet aan alle kanten tegen de rand van de vlaplaat opgezet zijn. Het deeg dat oversteekt met een deegroller alrollen. Prik het deeg hier en daar in met een vork en laat de bodem nogmaals op een warme plaats rijzen.

Vulling

Op deze bodem breng je de vulling aan, bijvoorbeeld een vulling van verse vruchten. Denk aan kruisbessen, kersen, bramen, pruimen bosbessen of appel. Maak het fruit schoon (eventueel schillenof ontpitten) en snij het klein. Het fruit vrij dik op de uitgerezen vlaaibodem verdelen en flink met suiker bestrooien.

Bakken

Bak de vlaai in de oven gaar in ongeveer 15 minuten op 220 graden Celcius