Natuurlijk is het meel dat van de molen komt 100% volkorenmeel, met alle gezonde bestandsdelen er nog in. De industrie maakt daar maar weinig gebruik van. Er zijn tegenwoordig vele soorten brood te koop. Witbrood, bruinbrood, maisbrood, extra volkorenbrood, de keuze is reuze. Toch is niet elk brood dat wat het lijkt!

Supermarkt Jumbo kreeg 'het gouden windei' toegekend, van voedselwaakhond Foodwatch, nadat bleek dat in hun maisbrood helemaal geen mais was verwerkt. Notabene stond op de verpakking de tekst "Goud eerlijk". De misleidingen en gebrek aan transparantie zijn gewoon geworden in de broodindustrie. Zelfs bij sommige Warme Bakkers is het aangeboden brood fabrieksbrood dat in de betreffende winkel wordt afgebakken. In een uitzending van Jinek zet Teun van de Keuken het een en ander uiteen:

 

 

roggel 8 12 17De UNESCO, wereld monumentenorganisatie, heeft het van Molenaar op namens Nederland op de lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Vanwege dit heugdelijke feit zijn de molens in de vreugd gezet.

Het ambacht molenaar is door en door verweven in de Nederlandse cultuur. Eeuwen lang waren de mulders een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Ook de lagere delen in het westen van ons land hadden niet bestaan als er geen poldermolens waren geweest die ervoor zorgde dat men droge voeten hield. 

kessel 8 12 17

Tenslotte zorgde een groot aantal industriemolens, die houtzaagde, olie sloegen, verf maakte en tal van andere toepassingen, ervoor dat Nederland in de 17e eeuw een industriele voorsprong had in de wereld.

Voor ons is het een bevestiging dat we het ambacht van korenmolenaar moeten blijven bedrijven en zorgen dat jeugdige opvolgers het goed gaan aanleren en doorgeven naar volgende generaties!

 

 

WP 20150502 09 23 10 ProTijdens Limburgse Molendag op zondag 1 oktober 2017 zijn de molens van Roggel en Kessel van 11.00-16.00 uur een extra dag voor het publiek opengesteld en bij voldoende wind ook in werking. De molenaars en molengidsen tonen u graag deze cultuurhistorische parels en kunnen veel vertellen over de historie en de werking van de molen.

Bij de molen van Kessel is tevens spelt molenbrood te koop, dat is gebakken door Bakker Peeters in Kessel en natuurlijk zijn de inmiddels bekende Kesselse Kusjes ook voldoende op voorraad!
Ook op de Roggelse molen zijn onze meelproducten voordoende op voorraad!

limb molendag

 

 

Ook dit jaar staan we met de streekeigen producten die we op de Kesselse molen maken op de Smaakmarkt in Beesel. Voor de 5e opeenvolgendeSMAAKMARKT2017 keer organiseert de Stichting Kernoverleg Beesel en Haar Toekomst op zondag 10 september 2017 van 11:00 uur tot 17:00 uur wederom een "Smaakmarkt" in het centrum van Beesel.

De entree is gratis.

Op de smaakmarkt vindt u een bijzonder en divers aanbod van regionale produkten. Bij de opzet van de markt zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • gezonde voeding met een herkenbare herkomst
  • dierenwelzijn staat voorop
  • kwalitatieve en smaakvolle produkten
  • kleinschalige produktiemethode n
  • produktie veroorzaakt geen schade aan leefomgeving
  • Op de markt vindt u een uiteenlopend produktaanbod zoals groente, fruit, vlees/vis, meel/brood, drank, zuivel en delicatessen. Naast de verkoop van produkten staat het informeren over en het proeven van de produkten centraal.

De opzet is gelijk aan de voorgaande jaren dus ook dit jaar kunt u weer volop proeven van al het lekkers uit de regio.

Duurzaamheidsprijs

In 2013 is een duurzaamheidprijs uitgereikt door de gemeente Beesel. De Smaakmarkt past binnen de gestelde kaders van duurzaamheid. Een substantieel deel van deze prijs is aangewend om de continuïteit van de markt te garanderen.

 

 

 

kesselse-kusjes

Op 11 juli werd bij de molen een nieuw Kessels product gepresenteerd. Een koekje dat de herkenbaarheid van Kessel moet vergroten.

De roomboter koekjes van ons speltmeel zijn gebakken door Bakker Peeters hebben een verassende frisse smaak. Op reeds 15 plaatsen in Kessel zijn de koekjes verkrijgbaar, waaronder vrijwel alle Kesselse horeca. De koekjes hebben als doel Kessel op de kaart te zetten en passen in de nieuwe campagne "Ik neem je mee naar Kessel". 

Het Kessels streekproduct kwam tot stand door samenwerking van verschillende partijen. Dit zijn Pim Jansen van Restaurant Corsica, Geert van Bergen van Artline, Hennie Verhagen namens Branding Kessel en Bakker Peeters.


De presentatie van de Kesselse Kusjes bij de Kesselse molen werd opgenomen in de nieuwsuitzending van Oproem Peel en Maas

 

16.0675 HR Affiche Molendag 2

Op 13 en 14 mei staan de jaarlijks terugkerende Nationale Molendagen weer voor de deur. De molen van Roggel als de molen van Kessel zijn open tijdens dit landelijk evenement. De molens zijn open van 11.00 - 17.00 uur!

Ook voor meelproducten kunt U terecht bij beide molens. Voor de kinderen is er een kleurboekje gratis te verkrijgen!

 

 

 

 

 

 

 

 

De herfst staat te beginnen, dan komt ook de Limburgse Molendag er weer aan! Zondag 2 oktober zijn vele molens in Limburg voor het publiek geopend.

Ook de molens van Roggel en Kessel zijn dit jaar weer van de partij. Beide molens zijn vanaf 11.00 uur open en er is uitleg over de werking van de molens.

In Kessel is ook te proeven van dr broden die bakkerij Peeters van de spelt bakt.

limb molendag

logo smaaktoer leudalweb4Op zondag 25 september 2016 vindt de 4e Smaaktoer Leudal plaats; een smaakvolle en interessante tocht langs vijf locaties rond Haelen, Horn, Buggenum en het Leudal. 

P1010380 Large

Smaaktoer gaat over duurzaam voedsel, gezond eten en smaak. Op alle plaatsen kunt u proeven en beleven. Elke deelnemer krijgt een informatief Smaaktoerboekje – met columns en recepten-, kan proeven op de locaties en een fraaie fietstocht door het prachtige Leudal.

Molen De Welvaart in Horn is een van de te bezoeken plaatsen. Hier wordt u de kans geboden een van onze smaakvolle bakproducten te proeven!

Meer info: www.smaaktoer.nl

 

 

Aanvullende gegevens