invaartMolen St Petrus in Roggel produceert tegenwoordig weer op ouderwets wijze meel. We streven ernaar om de granen uit de eigen regio te halen. Een prachtig product is bijvoorbeeld de Kollenberger Spelt. Onze tarweleverancier levert goede tarwe van Nederlandse (Zeeuwse) bodem.

Tegenwoordig is meel van de molen een extravagant product. Het malen met een windmolen geeft een extra dementie aan het product. Het is bovendien ook een heel ander product. Het maalproces, malen in één gang, maakt het meel vol van smaak. De kiem is immers niet verwijderd, zoals meelfabrieken dat wel doen, en dat geeft die smaak en maakt dat meel van de molen ook nog eens zeer gezond is. Het is een eerlijke en bijzonder milieuvriendelijke manier van produceren. Vooral bijzonder is natuurlijk de Kollenberger Spelt. Een oergraansoort die een fantastische smaak heeft en gewoon van de Limburgse akkers komt. Het malen op de steen is een ambachtelijk proces en dat ziet zich terug betaald in het eindproduct.

Ook beroemd is het ouderwetse gefabriceerde boekweitmeel dat slagers in de regio veelal verwerken. Het boekweitmeel, met zwarte tekening, is van oudsher een typisch product van de zandgronden.

 

Kwaliteit


pallet Voor bakkers is het belangrijk dat het aangeleverde meel van constante kwaliteit is. De teelt van de Kollenberger spelt is inmiddels zo groot dat dit gewaarbrogd kan worden. Toevoegingen, zoals ascobinezuur, doen wij in princiepe niet, maar is wel mogelijk. Ook hebben de inlandse graansoorten tegenwoordig een prima bakwaliteit. Door veredeling hebben ook de tarwerassen uitstekende bakeigenschappen.

Onze vakkennis in het omgaan met de molen moet bijdragen aan een goed gemalen product. Dit begint bij het onderhoud en de afstelling van de molen tot het onderhoud en afstelling van de molenstenen. De stenen worden door ons zelf gescherpt zodat we het maalproces naar eigen inzicht naar onze hand kunnen zetten. Dit alles moet in harmonie met elkaar werken om een goed meel te kunnen malen.

 

Maalstenen

blauwe stenenDe molen van Roggel heeft twee koppels maalstenen. Dit zijn zogenaamde blauwe stenen. Natuurstenen uit de Duitse Eifel.
Het malen van baktarwe of spelt gebeurd in één gang. Dat betekend dat de hele korrel in één doorgang onder de steen tot eindproduct wordt vermalen. Dit is de enige manier om echt 100% volkorenmeel te verkrijgen. De graankorrel wordt tussen de stenen eerst gebroken en naar de buitenkant van de molensteen langzaam steeds fijner uitgemalen. De molenstenen zijn dusdanig gescherpt dat ze de kiem en kern van de tarwe goed uitmalen en de zemel zo groot mogelijk laten.
U kunt als afnemer nog verder uw wensen kenbaar maken. Het maalproces is namelijk nauwkeurig te besturen en iets grieziger malen, of juist nog fijner malen kan naar behoefte worden ingesteld.



Hygiënecode

AAKG schildgvmbadgelle producten op de belt- korenmolen van Roggel worden geproduceerd onder de Hygiënecode voor ambachtelijke

maalderijen, zoals die is opgesteld door het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars (GVM) en na toetsing door het 'Regulier Overleg Warenwet' is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

 

Molenaar Marc Crins